Белинташ е с 2 хилядолетия по-стар от Хеопсовата пирамида

авг. 24, 2012   //   от ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО   //   Новини  //  No Comments

Фигурка на женски идол, кремъчни пластини, част от бронзово украшение и части от ритуални огнища са сред основните находки на археологическия екип, който втора година проучва родопското тракийско светилище Беланташ. „Намираме се в началото на доста продължителна работа, тъй като обектът е изключително обещаващ като научни резултати и много подходящ за културен туризъм“, каза ръководителят на екипа д-р Борислав Бориславов.
За да продължат разкопките, Министерството на културата отпуска още 40 000 лв.Голямата находка на учените е каменна стена, датираща от елинистическата епоха, т.е. 4-3 век пр. Хр. Тя е била срутена и камъните, от които е била изградена, са струпани под олтара на Беланташ. Над тях са единствените вертикални изсичания, които се намират в началото на същинската част на тракийското светилище. В момента част от работата на археолозите е съсредоточена в разкриване на по-старите исторически пластове под камъните от стената. Продължават миналогодишните сондажи в западното подножие, а тази година за пръв път се проучва и южното.

Кметът на Асеновград Христо Грудев заяви намерението на общината да кандидатства пред Норвежкия фонд за финансиране, откъдето се надява да бъдат спечелени пари както за строителство (за пътища и паркинги до тракийската светиня), така и за разкопки. През септември общината ще има повече яснота по параметрите за кандидатстването пред норвежкото правителство.

Беланташ датира от поне 2000 години преди Хеопсовата пирамида. Интересът на учени и туристи към него ежегодно се засилва.

http://history.rodenkrai.com

Напишете коментар