Отговорни сме за всяко събитие в живота си

сеп. 14, 2013   //   от ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО   //   Статии  //  1 Comment

 Емоционалното състояние на хората контролира живота им. Това твърди Виктория Богданова -психолог и социален консултант. Тя е изучавала е множество психологически методи, но е избрала да практикува психо-емоционално оздравяване, EQ и личностно израстване. По думите й все повече хора се обръщат към специалисти за консултация в труден момент. Най-често хората я търсят, за да се оплачат от другите, че са психически тормозени, че са неразбрани, изоставени, не достатъчно обичани и т.н. Или дори родители, които проектират страховете си върху децата си, смятат ги за несъвършени продукти на обществото.

Виктория Богданова твърди, че не след  дълго  емоционалното състояние се разкрива и хората сами откриват, че са причина за случващите се събития. „Когато човек се вгледа в живота си, открива, че е отговорен за всяко събитие с мислите,  действията и потиснатото си емоционално  състояние. Хубаво е, че все повече хора се обръщат към себе си, осъзнават, че са творци на собствения си свят и страха да погледнат в себе си се превръща в удоволствие и  личностово израстване. Има стара поговорка: Каквото сам си надробиш, това ще сърбаш.  Не е страшно да погледнеш какви си ги надробил, защото всичко е поправимо и добрата новина е, че после живота става прекрасен, цветен, съзнателно избран и пълноценно изживян”, казва още Богданова.

Тя твърди, че повечето българи са екстроверти, насочени повече  към другите, от колкото към себе си. Това означава висока комуникативност, стремеж към поддържане на много и интензивни социални контакти, насочване на вниманието към околния свят. По думите й три от най-силните черти на българина са високата му адаптивност, добродетелност и това, че всичко може, отдават му се всякакви неща и бързо учи. Най-слабите страни на нашенеца, пак по нейни наблюдения, са фалшивото му его, импулсивност в мисленето и действията, както и ниска емоционална компетентност и пренебрегване на вътрешните процеси.

Очаквайте скоро – интервю с Виктория Богданова, психолог и социален консултант

Източник: www.zdravedae.com

~~~~~

Виктория Богданова е един от авторите на метода ГЕНЕЗИС.

Програма ГЕНЕЗИС е създадена да разгърне и осъществи този порив, който ще доведе човека до постигане на физическо здраве, разгръщане на заложените способности и ще отвори вратата към духовното извисяване и чрез постигане на реална опитност във фините светове. В нашата практика сме установили, че развитие и реална промяна могат да настъпят, само когато се работи едновременно върху трите основни аспекта на живота: физическия, психо-емоционалния и духовния. На тази база е изградена и програмата ГЕНЕЗИС.

Целта на програмата е човек да научи как да се грижи ефективно не само за физическото, но и за емоционалното, менталното и духовното си тяло. Как да се храни правилно, за да бъде по-издръжлив и винаги зареден  с  енергия. Психологическите методи са насочени  към превенция и терапия на стреса в житейски ситуации  на работното място, повишаване на мотивацията чрез себепознание и постигане на емоционална интелигентност. Работата със фините структури, ще помогне на човек да се издигне духовно до нивото, което сам пожелае.  Интерактивната част от курса е разработена  така, че всеки през личния си опит ще усвои всяка част от знанията, които са заложени в програмата.

В тримесечния курс се  усвояват съвременни и естествени методи за ефективно използване силата на Ума, за концентрация  и поддържане на добро физическо, ментално и психо-емоционално здраве. Програма „Генезис“ е специално разработен проект за да може човек да усвои онова, от което има нужда по пътя на развитието си.

Програма ГЕНЕЗИС спираловидно обединява трите пътя, в един. Тя е цялостен подход, чрез който, подобно на спирала човек постига завършеност, според  желаните резултати. Целта на ГЕНЕЗИС е да постигне едно от най-важните неща, в нашето развитие и това е баланса между материалното и духовното.  Като преминава по пътя на познанието, по естествен начин човек опознава собствените си функции на физическо, психическо и ментално ниво. Всеки сам определя целта си, като тръгва от сферата на познатото или от това, което намира за проблем и  разгръща себе си до абсолюта на своите възможности.

Програмата за провеждане на семинари и тренинги ГЕНЕЗИС, можете да прочетете ТУК.

1 коментар

  • Един от главните проблеми според мен на нас хората идва от факта,че те искаме да променим света около себе си първо.Сигирни сме,че всичките беди и нещастия са продиктувани от неразбирането ни от околните.Обвиняваме властите,политиците,чиновниците в учрежденията за грешките,които правят,първо търсим вината в другите.Хабим излишна енергия и време да променим околноя свят,а това неменуемо рефлектира негативно върху нас.Никога не си задаваме въпроса какво мога аз да променя,а винаги обратното какво трябва да променят другите за да съм щастлив!…А от тези очаквания и обвинения към другите започва един порочен кръговрат от беди,несполуки и нещастен жовот…и така до кога?!..
    Но ако решим да променим все пак нещо,просто за да резберем дали ще потръгне,неменуемо трябва да започнем първо от СЕБЕ СИ!Това в никакъв случай не означава да започнем да обвиняваме себе си за всички несполуки и напрегнатия живот който ни заобикаля.Промяната трябва първо да започне дълбоко в нас.Да се опитаме да погледнем в длбините на нашата същност.Ще открием в началото много грешки и противоречия в нас самите.Но начина е стараейки се да ги поправим или най вече да ги отстраним,да ги изчистим от себе си.Това никак не е лесно иска се силна воля и търпение,защото не става от веднъж.Трябва ни постоянство и желание за това разбира се.Докато трае процеса на пречистването в нас,което никога не трябва е насилствено от наша страна(трябва да усетим вътрешният баланс в самите нас и всичко да става леко и приятно).Според мен това обръщане на вътре в нас може да стане само в състояние на вътрешно съзерцание или по точно казано на МЕДИТАЦИЯ!!!Веднъж открили истинската си природа ние започваме да се променяме положително за самите нас!!!А от там нататък постепенно идва и промяната в другите.Но разликата вече ще бъде,че няма да искаме да променяме околните,защото вече ще ги разбираме!!!Котато по пътя на вътрешна промяна в себе си забележим,че не само вече разбираме другите а и те ни разбират все повече,с радост можем да установим- ние променяме света!!!Енергийното поле което се излъчва от нас ще започне да става все по благотворно за нас самите,за здравето ни,за вътрешната ни радост от живота,а другото хубаво е че то ще влияе и на околните!!!Усмивките,които ще раздаваме на всички ще бъдат естествени,без никакво предубеждение,защото това ще е израз на вътршната ни хармония и щастие.Околните ще го усещат и дори ще се радват когато сме наоколо,защото така ние ще променяме положително енергията им,а от там и положителната им нагласа към живота!Около нас ще има все повече усмихнати и положителни хора в това число и ние!!!
    Благодаря на Виктория Богданова за статията,защото тя провокира в мен желанието да споделя това,което отдавна исках!!!

Напишете коментар