Да дадем воля на емоциите си с позитивна психотерапия

окт. 4, 2014   //   от ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО   //   Статии  //  No Comments

Интервю с психолога Елена Дросева, специалист по позитивна психотерапия

Елена Дросева е психолог консултант, член на Дружеството по Позитивна Психотерапия в България, завършила е базисно ниво по Позитивна психотерапия и се обучава в Майсторската програма по Позитивна психотерапия. Областта на нейната професионална компетентност е работа с деца и възрастни в група и индивидуално, чрез метода на позитивната психотерапия и арт ателиета. Занимава се също със зависимости, психологично консултиране, емоции и мотивация… За нас тя се представи така: „Аз съм Ели, по образование съм психолог, в личния си живот съм майка и съпруга. Обичам да снимам, да изкачвам върхове, да се разхождам с кучетата си.“

Здравейте, Елена Дросева! Вие сте специалист в областта на позитивната психотерапия. Доста публикации имаше в последно време на тема „позитивно мислене“. Има ли нещо общо позитивната терапия с това или е нещо съвсем различно?

– Позитивната психотерапия е нещо доста различно от позитивното мислене. Думата „позитивна” се използва в смисъла на „цялостен“, от думата „позитум”. Позитивната психотерапия разглежда човека като едно цяло, с неговите положителни и отрицателни страни. Всеки симптом или проблем носи на човек някаква полза, с нещо му помага. Думичката „психотерапия” говори за един дълъг процес на терапия, в който човек опознава себе си, разбира причините, които са го довели до конкретното състояние. Това обикновено е съпътствано с изживяването на най-различни емоции, част от които не са много положителни, но са изключително ценни да се преживеят.

Какви ползи могат да очакват хората от метода „позитивна терапия“?

– Когато човек се намира в затруднено положение, той обикновено е в състояние на застой в проблема си. Все едно сте отишли да разгледате една изложба в близката галерия. Спрели сте се пред една много красива картина, но сте застанали толкова близо до нея, та чак сте опрели нос в платното. Вие виждате само много малка част от цялата картина. Позитивната психотерапия, с помощта на терапевта, ще ви помогне да се отдръпнете назад и да огледате цялостното излъчване на тази невероятна картина. Само тогава вие ще можете да възприемете връзката между цветовете и формите, цялото послание на произведението.

На 04.11.2014г. от 18:00ч., в Холистичен Център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, стартира Вашият курс за себепознание и емоционална интелигентност „Опознай емоциите си!“. Звучи доста интригуващо, но бихте ли обяснили защо се насочихте именно към работа с емоциите?

– Емоциите са много важна част от нашето съществуване. Ние ги изпитваме във всеки един момент, но за съжаление много често не си даваме сметка за това, каква емоция минава през нас в дадения момент. От какво е провокирана тя, кой е първоизточникът, как тя ни се отразява на общуването с околните и как ни се отразява на физическото състояние. Децата са тези които дават воля и израз на емоциите си и около 3г. възраст ние, големите, започваме да ги учим на социално желателно поведение, което неминуемо е свързано с потискането и овладяването на някои емоции.

Какви са целите на курса и до какви резултати би могъл да доведе курсът за всеки участник в него?

– В забързаното си ежедневие ние много често се опитваме да контролираме част от емоциите си. В различните роли, които ни се налага да влизаме ежедневно, като родители, професионалисти, приятели ние се приучваме да бъдем много учтиви, което е свързано с потискането и овладяването на доста емоции, положителни и отрицателни. На този курс ние ще се докоснем до всички онези чувства и емоции, които сме потиснали и забравили дълбоко в нас, но въпреки това те ни карат да се чувстваме притеснени, нервни, да вдигаме кръвно, да ни боли главата… Ще се научим как да разпознаваме каква емоция минава през нас в дадения момент и как бихме могли да ѝ дадем воля, да я изживеем, без да я потискаме, но в един приемлив за всички вариант. Ще имаме възможност да се огледаме в очите на другите, без да се налага да слагаме поредната маска. Всичко това ще се случва в една защитена среда, с помощта на водещия.

Споделете ни интересни случаи и примери от вашата практика, свързани с приложението на методите „позитивна терапия“ или с повишаване на емоционалната интелигентност.

– Наскоро при мен дойде едно момче, което имаше проблем с кръвното налягане. След като поработихме с него, той направи връзката между прекалената си учтивост, която много често му носеше преживяване на неудовлетвореност на неговите потребности. Понеже той беше възпитаван по този модел – все да се съобразяваме с другите, не можеше да си позволи да даде воля на емоциите си, да ги изкаже и по този начин да се освободи от тях и затова неговото тяло му сигнализираше за негативната емоция, която изпитва чрез високото кръвно налягане. Това беше дълъг и труден процес, през който премина моят клиент, но накрая на терапията си той вече можеше да изразява емоциите и чувствата си, без да се налага да реагира на тях по този, не добър за неговото тяло, начин. Това е само един пример, който обаче добре илюстрира до къде може да ни доведе непознаването на нашето поведение, на нашето преживяване в конкретна ситуация, както и непознаването на широката палитра от емоции и дълбоки чувства, съпътстващи всяко преживяване.

Елена, благодаря за отделеното време. Наистина никой не ни учи, нито вкъщи, нито в училище, а още по-малко в университета, как да разпознаваме и как да боравим с емоциите си, така че да се чувстваме удовлетворени и спокойни, като същевременно комуникираме свободно и поддържаме хармонични взаимоотношения с останалите. Ако опознаем емоциите си и се научим да ги изразяваме, можем да подобрим значително и здравословното си състояние.

На 16.10.2014г. от 18:00ч. в Холистичен Център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО ще се състои безплатна презентация на курса за себепознание и емоционална интелигентност „Опознай емоциите си!“. Всички, които се интересуват от темата, ще имат възможността да се запознаят лично с психолога Елена Дросева и да ѝ зададат своите въпроси.

Интервюто взе: Елена Терзиева

~~~~~

 

~~~~~

Елена Дросева – психолог консултант

Образователно-квалификационна степен:  Магистър

  • Специалност:  психологично консултиране
  • Елена Дросева е член на Дружеството по Позитивна Психотерапия в България, завършила е базисно ниво по Позитивна психотерапия и се обучава в Майсторската програма по Позитивна психотерапия.
  • Област на професионална компетентност: Работа с деца и възрастни в група и индивидуално, чрез метода на позитивната психотерапия и арт ателиета.
  • Зависимости, Психологично консултиране, Емоции и мотивация, Сексуално поведение и сексуално насилие, Насилие, травма.

 

Напишете коментар