Детска работилница „Великденска украса“

апр. 25, 2013   //   от ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО   //   Курсове и семинари  //  No Comments

Приятели, много народи виждали в яйцето символ на прераждането на живота през пролетта. Има исторически и археологически данни, че яйца са се багрили и дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция.

Дата на занятието: 27 април – събота

Продължителност 2 часа /от 10.30ч. до 12.30ч./

Място на провеждане: Холистичен Център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО

Гр. Бургас, ул. Марагидик 14, ет. 2

За записване: 0889 901 660

Децата във Великобритания и Германия например се веселят с традиционна игра по време на която търкалят яйца едно срещу друго или по хълм.  Яйцето, което остане най-дълго здраво, побеждава, а собственикът му според вярванията ще бъде здрав цяла година.

В България традиция е яйцата да се боядисват в деня на Велики четвъртък.  Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена, докато е още топло и прясно боядисано рисува кръстен знак на челата на децата. След този ритуал боядисването се поема от младите жени в къщата.

До появата на изкуствени оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика — оранжева, зелено — с коприва, жълто — с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането (борак), ще е най-здрав през годината.

В Дестката ни работилница в Холистичен център „ПОПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, тази събота ще бъде посветена на желанието на децата да се включат в изготвяне на Великденска украса. Заедно с Дани Христова ще вдъхнат живот на пиленца от яйца, след, което ще ги настанят във Великденски венец от канап, сътворен от самите тях.

 

По време на заниманията в работилничката децата още ще направят кошничка за украсените великденски яйца у дома.

 

Навлизайки в духа на предстоящия празник и след приключване на задачките, Сръчковците в работилницата заедно ще  гледат филмчето за Големия лов на Великденското яйце.

Цел на занятията: Развитие на фината моторика, спонтанността и въображението. Заниманията се практикуват в продължителност на избора на детето за всяко от тях. Има възможност да се  провеждат индивидуално и в група. Броят на децата в група е до 10 деца. Предложените от нас групови занимания предоставят на децата среда за общуване и споделяне, възможност за свобода в творчеството, изразяване на индивидуалността им. /В случаи на споделяне за неувереност, ще им бъде предоставена подкрепа от специалиста./

Дата на заниманието: 10:30ч. на 27 април – събота

Продължителност на заниманието за деня – два часа

Място: Холистичен център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО

Адрес: гр. Бургас, ул. Марагидик 14, ет. 2

Цена на едно занимание: 20 лв.

Може да заплатите на място или по банкова сметка.

Телефон за записване: 0889 901 660

Банкова сметка за плащане на таксата:

Банка ОББ
IBAN: BG10UBBS80021082929030
BIC: UBBSBGSF
Титуляр: Спирит Турс ООД
Основание: Детска работилница Сезони

Моля, предварително се свържете с нас, за да се уверите, че има свободни места на телефон 0889 901 660 или по e-mail.

~~~~~

Това занятие е част от

 

ДЕТСКА РАБОТИЛНИЦА

 

 

Нашият практически опит отчита, че детето на България все по-често страда от липса на внимание от страна на своите родители и близки. В забързаното ежедневие натоварени с много ангажименти и отговорности, ние пропускаме да подарим жест на внимание – усмивка, прегръдка, одобрителен поглед. Не намираме време да поиграем с нашето дете, компенсираме със скъпи „интерактивни” играчки, които да заместят живия контакт и общуването…!

 

Даниела Христова задава на всички нас въпроса: “Предоставяме ли свободно, спокойно пространство и материали на нашето дете да твори, да утвърждава себе си и таланта си, да изгради добра самооценка и да има смелост да заяви пред всеки „Това съм Аз!”? Социалният работник насочва вниманието ни към реплики – забрани, които  най-често чуваме от възрастния да отправя към детето по време на „отдих” из парковете и детските площадки: „не пипай това”, „не се цапай”, „внимавай”, „това не е за теб”, „не можеш да правиш така”, „твърде малък си, това е работа на големите” и т.н.! С неспирните „не и не” забрани, без да даваме алтернатива на това какво и къде МОЖЕ да се прави, безотговорно „пакетираме” душите и умствения потенциал на децата си. Детето ни често е в плен на наложени рамки, норми правила несъобразени с неговата индивидуалност и възрастово развитие. Остарялата  образователна система,  не съумява да отговори на съвременните потребности на нашите деца възможност и пренатоварване с ненужна информация детското съзнание, като блокира творческия заряд и естествения поток на креативност у детето. В безброй реклами децата ни са вербувани да закупят поредните „стикери”; герои за агресивни двубои; нови модели „нинтендо” и др., които ги правят жестоки конкуренти в игрите, вместо приятели, сплотили сили в обща кауза.” Даниела Христова акцентира на въпроса: „Къде остава контакта с природата, с естествените материали като метод за игри, общуването очи в очи? Ето защо боледува обществото ни! Отчитаме, че нашите работни ангажименти осигуряват финансовата издръжка на семействата ни. Знаем, че родителите в болшинство не могат да се откажат от тях за да осигурят желаното внимание за децата си.”

 

Каним вашите-нашите деца тук в Работилницата за деца, в Холистичен център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, където екипът от специалисти ще предостави сигурно пространство и внимание на детето да пресътворява собствения си „Аз” неограничено от очаквания и рамки. Тук, предоставяйки му материали, насърчавайки го да бъде себе си в творчеството си, в то ще се научи да бъде и да практикува – Извора на своята креативност, без всичко-знаещата учителка да му казва „как трябва”, „какво не може”, без да го поставя в съревнование с останалите и да неглижира индивидуалното му постижение. В спонтанната си работа в нашите ателиета детето ще бъде насочено от консултанта само по свое желание. Идеята в съвместната ни работа в Ателиетата е да оставим детето да следва собствения си избор, за да се преоткрива всеки път отново и отново. Подарете му два часа свобода във вълшебството на идентичното творческо пространство, където то е това, което иска да Е, а не в това, което ТРЯБВА да е. В нашата работилница няма грешни действия, тук е царството на Избора! Следвайки потока на собствената си енергия, изразявайки я в материята, децата се само-лекуват.

 

Те имат нужда от сигурно пространство за освобождаване на стреса. За разлика от пресметливите и практични възрастни, които се интересуват предимно от крайния резултат, децата се стремят към „правенето” на самия творчески процес, по време на който се концентрират и следват себе си в желанията и намеренията си. Тук нямаме изисквания и очаквания към вашето дете. Всяка детска творба за нас е шедьовър. Вашето дете е вашия шедьовър! Заповядайте на тематични заниманията по Ателиета в Детската работилница с мен и другите специалисти от екипа в Холистичен център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО.  При желание от страна на децата и родителите, ще се организират беседи на теми: „Здравословно хранене”, „Практически умения да възпитаме детето в самостоятелност, а не в зависимост”, „ Малките жестове”, „ Как да се справим в ситуация на обида в социалната среда” и др.

 

Методи: „Себепознание и усъвършенстване”; „Арт себеизразяване”; „Вербално общуване и общуване с езика на тялото ” и „МОНТЕСОРИ метод”.

 

~~~~~

 

НАЧАЛО: 16.03.2013г. (събота), от 10:00ч.
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 2 часа
МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ: гр. Бургас, ул. Марагидик 14, ет. 2, Холистичен център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО

 

ЦЕНА НА МЕСЕЦ: 80 лв.

 

ЗА ЗАПИСВАНЕ: 0889 901 660

 

Банкова сметка за плащане на таксата:

 

Банка ОББ
IBAN: BG10UBBS80021082929030
BIC: UBBSBGSF
Титуляр: Спирит Турс ООД
Основание: Тур-семинар 27-28.10.2012г.

 

Моля, предварително се свържете с нас, за да се уверите, че има свободни места на телефон 0889 901 660 или по e-mail.

 

~~~~~

 

Водещ: Даниела Христова

 

Дани Христова е социален консултант с дългогодишен опит в работата с деца и семейства. Стартира практиката си през 2003 година в сферата на социалното подпомагане, а в последствие работи в сферата на социалните услуги. По настоящем е социален работник в Център за обществена подкрепа – Бургас, където работи по направления: „превенция отпадане от училище”; „семейно консултиране и подкрепа”; ”деинституализация и реинтеграция”; „наблюдение след реинтеграция”; „превенция насилие”, „предоставяне на 24-часова грижа” в Център „Спешен прием”. През 2013г. завършва обучение по Метода Монтесори и веднага започва практика при деца с увреждания.

 

Даниела Христова съветва: “Активно слушайте децата си, те са връзката между нас и световете, които сме забравили”.

 

Самата тя се шегува, че в творческите дейности от работата си често бива вдъхновена от дъщерите си, които са със специализация “мъдър социален асистент на мама”.


 

Напишете коментар