ДЕЦАТА ЗА ЗДРАВЕТО: Полезните храни

ян. 26, 2014   //   от ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО   //   Статии  //  1 Comment

Преди време нашите приятели от екипа на Здраве да е стартира рубрика, в която ние, възрастните, се учим от децата си. В нея са поканени да участват всички малчугани, тийнейджъри и по-големи деца, които искат да изразят своето отношение към здравословното хранене и здравословния начин на живот като цяло. Така и най-малките читатели ще имат възможност да споделят своите мисли, свързани със здравето. А ние – да се вслушваме.

Ние, от екипа на ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, с две ръце подкрепяме инициативата и ще публикуваме всички интересни статии, които децата сътворяват.

Днес 11-годишната Полина Иванова, която е ученичка в СОУЕЕ „Свети Константин Кирил философ” – Русе, ще ни разкаже за полезните храни.

Полезните храни

Аз съм Полина и този път реших да ви изненадам с информация за полезните храни. Може би сте чели предишния ми материал, когато писах за вредните храни.

Храната,  кои са полезните вещества в нея и по колко трябва да се приема. Това е моята тема днес.

Съдържа много витамини и ензими за храносмилане

Салата – Тя съдържа много витамини, ензими за храносмилане, може да е дори и плодова, но без сметана. Избягвайте да ядете салата с домати, краставици и сирене, защото това е неправилна комбинация. По отделно са много по-полезни. Вместо с готварска сол препоръчвам да готвите с хималайска. Вместо олио – зехтин. Яжте поне по една салата на ден.

Био плодове и зеленчуци – Някои от вас сигурно не са чували думата „БИО”, затова сега ще я обясня. Био плодове и зеленчуци означава да не са пръскани с препарати, да са с червеите. На село баба и дядо отглеждат мини градинка с био  дръвчета. Те са малки и не раждат още плодове, но догодина ще ги чакаме с нетърпение. В плодовете и зеленчуците се съдържат освен витамини, но и много фибри и ензими.

Предпазват от ракови заболявания

Предпазват от ракови заболявания

Ядки – Ядките са най-различни видове. В тях има въглехидрати, витамин Е, който е много силен антиоксидант и мастни киселини. Предпазват от ракови заболявания. Препоръчвам да се ядат всеки ден по-малко, защото те помагат и за сърдечни заболявания.

Пчелен мед – Има много имитации на мед, той не е пчелен, а е пълно менте. Ние  си вземаме мед от село, където го отглеждат от истински пчели или купуваме  само ако познаваме производителите. Медът съдържа много ензими, антиоксиданти, има антибактериално действие. Той лекува дихателната система, сърдечно-съдови заболявания, болести на кръвта, нервната система, бъбречни заболявания, чернодробни болести, жлъчни болести и др. Полезен е в малки количества ежедневно. Не бива да се прекалява.

Лимецът е житна култура, която НЕ подлежи на геномодифициранеЛимец – Лимецът е житна култура, която НЕ подлежи на генно модифициране. 7-8 зрънца ти дават пълна енергия за деня. Аз сутрин ям по половин паничка преди да тръгна за училище. Смесвам го с кисело мляко и мед, за да е по-вкусно. От лимеца може да се прави хляб и др. Той е най-древната храна и пр. Хр. са се изхранвали с него.

Очаквайте още статии за полезните храни в рубриката

1 коментар

Напишете коментар