Добрият, лошият и… незаменимият холестерол

сеп. 12, 2014   //   от ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО   //   Статии  //  No Comments

Приятели, в интернет, а дори и в някои печатни издания и книги, може да се намери многообразна, но и често противоречива информация относно здравословното хранене и някои фактори за добро здраве. Затова ние, от екипа на ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, се обърнахме към квалифициран специалист с опит, холистичен лекар и хомеопат, който да ни разясни кои от споделените факти наистина са здравословни, както и да развенчае някои митове. Споделяме с вас мнението на специалиста по хранене и диетететика, и хомеопат, д-р Владимир Шишков по темата за холестерола.

Откакто теорията за “лошите” мазнини в храната завладя света през 70-те години на миналия век, вече няколко десетилетия холестеролът е символ на злото при сърдечно-съдовите заболявания, тъй като той е основният фактор за атеросклероза и запушване на кръвоносните съдове. Дали обаче всички гневно настроени хора срещу тази толкова демонизирана субстанция от групата на простите мазнини знаят, че без холестерол животът ни би бил невъзможен, защото той е изходното вещество за синтезиране на:

• жлъчните киселини, без които разграждането на мазнините е невъзможно;
• хормоните на надбъбречните жлези;
• мъжките и женските полови хормони;
• един от най-ключовите витамини – витамин Д.

Освен изключително важните функции на холестерола, изброени по-горе, той участва и в многобройни други все още неизяснени, но важни за метаболизма процеси.

Това ни изправя пред един от многобройните парадокси, така характерни за биологията и медицината, а именно – всяко нещо може да бъде полезно или вредно, в съответните определени граници. Наличието на холестерол в човешкия организъм обаче е задължително за неговото нормално функциониране. Всеки средностатистически човек има около 250 мг холестерол в тялото си. Освен че го получава в готов вид от някои животински храни, човек е в състояние и да синтезира собствени количества холестерол в организма си. При нормален метаболизъм човек може да синтезира до 10 мг холестерол на килограм от теглото си дневно. При някои хора обаче, поради неизяснени все още причини, количеството холестерол, което организмът им синтезира сам, е доста по-високо, затова те трудно понижават нивото на холестерола си дори с лекарства. Тук може би е моментът да споменем и добре известния факт, че холестеролът в организма съществува под две основни форми (фракции) – т.н. „добър“ и „лош“ холестерол. Добрият холестерол, наричан научно HDL-холестерол (от high density lipoproteins cholesterol), е фракцията на холестерола, която не причинява вреди и не предизвиква налепване на плаки по стените на кръвоносните съдове. За разлика от него, лошият, наричан още LDL- холестерол (от low density lipoproteins cholesterol), е именно причината да се образуват натрупвания и втвърдявания в стените на кръвоносните съдове (наричани плаки), които стоят в основата на атеросклеротичния процес в кръвоносните съдове. Атеросклерозата за съжаление е неизбежен процес, който се засилва с напредването на възрастта, но при един здравословен начин на живот, той напредва много бавно и може да предизвика тежки нарушения на кръвообращението едва в много напреднала възраст.

При един нездравословен начин на живот обаче, при който хората прекаляват с:
• консумация на животински храни с високо съдържание на наситени мазнини;
• консумация на сладки храни с високо съдържание на прости въглехидрати – глюкоза, фруктоза, захароза (бяла захар) и др.;
• тютюнопушене;
• повишена консумация на алкохол;
• дълготрайно поддържане на повишено ниво на стрес в организма (дистрес);
• липса на достатъчно движение и физически упражнения (обездвижване), атеросклеротичните процеси може да се ускорят и да настъпи преждевременно затлачване и запушване на малките кръвоносни съдчета в мозъка (исхемичен инсулт) или в сърцето (коронарен инфаркт). Разбира се, не бива да се пренебрегва и ролята на генетиката в тези случаи, защото ако родителите и близките на един човек са били по-податливи на атеросклероза, логично е да се очаква, че и при него ще бъде налице генетична предразположеност към този процес. Именно тези хора би трябвало с повишено внимание да се отнасят към всички важни фактории на здравословния живот, споменати по-горе и да полагат специални грижи по отношение на хранителния си режим, движението и борбата със стреса. Безбройни са примерите, които показват, че дори при еднояйчни близнаци здравословният и съответно нездравословният начин на живот водят до коренно различни резултати.

Накрая нека покажем в табличен вид, стойностите на добрия, лошия и общия холестерол (който е сумата от двете други фракции), за да може всеки да се ориентира къде стоят неговите стойности при лабораторно изследване на холестерола.

Съдържание на холестерол в кръвния серум, mmol/l [1]

показател желателно гранично болестно
Общ холестерол < 5,2 5,2 – 6,5 > 6,5
LDL-C < 4,0 4,0 – 5,0 > 5,0
HDL-C > 1,0 1,0 – 0,9 < 0,9
LDL-C/HDL-C < 4,0 4,0 – 5,0 > 5,0

Най-важна е стойността на лошия холестерол, както и съотношението лош към добър холестерол, което е показано в най-долния ред на табличката. Когато имаме гранични или болестни стойности на холестероловите фракции се говори за хиперхолестеролемия. Това не е заболяване само по себе си, но е предпоставка за натрупване на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове, чийто краен резултат са стесненията и запушванията на малките съдчета в мозъка, сърцето и други жизненоважни органи. Вижда се, че е най-добре съотношението между лошия и добрия холестерол да бъде под 4.0. Тогава рискът от атеросклеротични процеси е минимален.

Препоръчителният прием на холестерол с храната е до 300 мг дневно при хора с нормални стойности. Той обаче може да бъде допълнително ограничен при хора с високи и рискови стойности, както и при такива, трудно поддаващи се на смъкване на холестерола с лекарства. Когато отклоненията в нивата на общия, лошия и добрия холестерол са в рамките на граничните стойности тяхното регулиране и нормализиране, в огромната част от случаите, е напълно възможно Това може да стане чрез спазване на цялостна оздравителна програма, включваща здравословен двигателен и хранителен режим с намален внос на тежки наситени мазнини, захари, рафинирани храни; мерки за борба със стреса и вредните навици; специални хранителни добавки, подпомагащи снижаването на холестерола и много други мерки, които подпомагат връщането към нормални здравословни нива на холестерола.

Въпреки, че холестеролът е може би най-важният фактор на мастната обмяна в организма, не бива да се пренебрегва ролята и на другите групи мазнини като триглицеридите и транс-мастните киселини, които обаче ще разгледаме по-нататък в отделни статии.

От началото на отктомври 2014г. д-р Владимир Шишков ще приема за прегледи и консултации, за изготвяне на оздравителни програми, в нашия холистичен център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО. За подробна информация и записване на час, свържете се с нас на телефон: 0889 901 660, 0899 022 521 или по електроннната поща.

Източник: zdravosloven.com

~~~~~

Д-р Владимир Шишков е със специалност: диетология, хомеопатия, интегративна медицина, анти-ейджинг медицина
Завършил е медицина във ВМИ – Пловдив през 1990 година. От самото си завършване работи активно в областта на фармацията, храненето, лечението и превантивната медицина, както с природни, така и с фармацевтични продукти, храни и хранителни добавки. Член е на Българското Научно Дружество по Хранене и Диететика.

Области на специализация:
Д-р Шишков е профилиран в изграждането на цялостни индивидуални лечебно-профилактични и оздравителни програми, както и на диетични планове, насочени към преодоляване на здравословни проблеми и достигане на състоянието на „оптимално здраве“, в съответствие с принципите на орто-молекулярната медицина. Автор е на редица публикации в популярни издания, посветени на рационалното хранене и модерните хранителни добавки с доказан клиничен ефект и безопасното им приложение.

Научна дейност:
Eдин от малкото медицински специалисти в областта на храненето и диететиката, които се ръководят от принципите на орто-молекулярната медицина в диагностиката, профилактиката, лечението и рехабилитацията на всички медицински заболявания. Орто-молекулярната медицина е сериозната научна основа на модерно направление, известно още като нутритерапия или диетотерапия, включващо както прилагането на конвенционални диети и хранителни режими, така и клинично обоснованата употреба на биологично активни вещества и есенциални нутриенти като допълнение към индивидуалното хранене, с цел достигане и задържане в състояние на оптимално здраве за максимално продължително време.
Д-р Шишков е бил лектор в уникалната програма „Natura Sanat“ за обучение на магистър-фармацевти и придобиването им на допълнителна квалификация и консултантски умения в областта на хранителните добавки.

Опит в областта:
Д-р Шишков е бил свободен докторант към катедрата по „Хигиена, медицинска екология и хранене“, медицински консултант на Представителството на „Фарма Норд“ за България. Работил е и за едни от най-големите фармацевтични фирми в света, както и за българския клон на компанията “Nestle”, известна като най-мощната компания, занимаваща се с храни и хранене в световен мащаб. В тези компании той добива поглед отвътре в работата на хранителните и фармацевтични компании, което го кара да се насочи към алтернативната медицина и природосъобразен начин на живот. Работил е и като консултант към оздравителния хомеопатичен център “Фитолек” , центъра за цялостно здравно възстановяване “Холиста”, Медицински Център „ДеТокс“ и др. в гр. София. Понастоящем приема и консултира в Медицински Център „Здравословен живот“, в личния си кабинет в гр. София, а вече и в Холистичен Център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, гр. Бургас.

Напишете коментар