Заснеха загадъчни светлини в атмосферата

авг. 17, 2012   //   от ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО   //   Новини  //  No Comments

Спрайтовете са призрачни, червено-оранжеви отблясъци светлина, които се зараждат в буреносните облаци. Те са рядък вид светкавичен заряд – ултрабързи експлозии на електричество, които се раждат в най-горните пластове на атмосферата на около 80 километра височина, близо до границата с космоса.

В продължение на много време пилотите свидетелстват, че са ги виждали, но малко хора им вярват, докато учени случайно успяват да заснемат призраците, „танцуващи“ над гръмотевичните облаци през 1989 година. За съжаление появата им е толкова бърза и мимолетна, че се оказва изключително трудно да бъдат запечатани с камера. Досега.

Група изследователи си поставят за цел да уловят на филм редкия феномен. С помощта на японската телевизия NHK те ги преследват в продължение на две седмици. Заснемайки по 10 хиляди кадъра в секунда, накрая екипът успява да ни предостави най-добрите снимки на явлението, правени някога. Техните записи ще се използват в изучаването на този слабо разбран феномен и силите, които го създават.

И до днес физическата природа на спрайтовете е почти загадка. Според учените призрачните светлини се появяват при светкавица, в която неутрално заредени облаци освобождават част от електричеството си към Земята. Обичайно облаците изпращат отрицателен заряд, но в около 10% от случаите той е положителен. В този случай върхът на облака остава негативно зареден, което създава особените червеникави мълнии.

Танцуващите им силуети не се виждат от Земята заради самите облаци, които ги произвеждат. Те изпращат електрическа енергия нагоре, в посока Космоса, в електрически заредения пласт от атмосферата, наречена йоносфера, вместо към повърхността на планетата.

Често призрачните светлини имат формата на медуза, зараждайки се като кълба от светлина, които се движат надолу. Червените светлини могат да се разширяват от 20 до 30 километра нагоре в атмосферата.

Вижте звездната им премиера в следното видео:


spisanie8.bg

Напишете коментар