Играчките – важен фактор за детското развитие

мар. 17, 2013   //   от ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО   //   Статии  //  No Comments

Хей, пораснали деца! Не разглеждайте играчките само като стока! Те са важен фактор за развитието на сетивата на детето ви. Мисията им е да помагат на малчуганите да растат в „сериозния” свят на възрастните. Играчките не са обикновено забавление, те са умалено изображение на околния свят, чрез което малкият човек се учи да действа, да реагира, да планира, да изгражда отношенията си с другите... Задачата на играчката е да способства за умственото, емоционалното и физическото развитие; да насърчава самостоятелност в действията; да усъвършенства фината моторика; да развива тактилните усещания, захват и координация на детето.  Докосването до нея трябва да е приятно за него, както й да гарантира неговата безопасност.

Ето важна информация за някои от най-популярните играчки:

Куклите са от играчките с най-мощен развиващ фактор. Те са едни от най-древните играчки на света. С тяхната помощ малките деца попадат в света на детските фантазии: мама, принцеса, войн, пилот, известен художник… Ролевите игри с тях възбуждат въображението и подкрепят разбирането на света на възрастния.

Строителите подобряват фината моторика на детските ръце и развиват пространственото мислене.

Детските комплекси от люлки, пързалки и стълбички  стимулират физическото развитие и възприятията.

Настолните игри развиват логиката и мисленето. Чрез такива с определена тематична насоченост, детето може да бъде приучено в правилата за поведение в обществото, правилата за безопасност и т.н.

От най-ранна възраст играчката не е само пособие за игра, но и приятел. Най-често това са меките играчки и куклите. Често слагаме любимата от тях в леглото на детето. Затова знаем, че тя трябва да бъде качествена – изготвена от безвредни материали, за да не предизвиква алергии у децата.  Важно  е  да може да бъде почистена лесно и бързо.

Скъпи родители, не купувайте играчки с ниско качество от нелицензирани производители/вносители. Знаете, че от избора ви зависи безопасността и здравето на вашето дете.

Не забравяйте, че топлината на ръцете ви и нежността на гласа ви, не може да бъде заменена и от най-скъпата играчка!

Отговори на социалния консултант във връзка с някои често задавани въпроси от страна на родителите:

Въпрос:    Защо момчето ни играе с кукли?

Отговор: Епизодичното увлечение на момчето към кукли може да се дължи на желанието да задоволи определена потребност или да е следствие на предизвикан интерес в конкретна ситуация. Прояви на упоритост и целенасоченост към игра с куклите обаче е вече индикация за проблем, на който е необходимо да се обърне внимание. Обикновено малкото момче играе на кукли в два случая – когато расте в непълно семейство или когато не намира общ език с връстниците си. Добре е в такъв случай да се потърси съветът на специалист психолог.

 Въпрос:  Синът ми играе с коли и нищо друго, защо?

Отговор: С коли играят обикновено децата, които искат да приличат на възрастните. В очите на много малки деца силен е именно управляващият голяма кола. Тази игра не предоставя много простор за фантазия и творчество. Възможно е и при сина ви това да е водеща причина. Обърнете внимание на основните теми на разговор у дома, приоритетни ли са за вас материалните блага? Отделяте ли внимание на абстрактните, индивидуални форми на изява на личността и споделяте ли преживяването за такива по между си?

Въпрос: Дъщеря ми събира у дома само плюшени играчки, претъпкано е от такива! Зоологическа градина ще отворим вече! Отказва да играе на шах, домино, образователни игри с мен, какво става?

Отговор: Детската стая е препълнена с крокодили, маймуни, делфини, котки, кучета – какво от това! Детето ви е общително и развива комуникативни умения. Отношенията между хората за него са по-важни, отколкото различните предмети и явления на този етап. То  „очовечава“ играчката, като я храни, приспива, обучава. При това меката играчка е идеалния и неразделен приятел, който винаги е до детето и вдъхва сигурност и спокойствие. Не насилвайте детето да играе на това на което не желае. Всичко с времето си. Уважете избора му и му дайте пространство да „вихри” идеите си. Не натрапвайте компанията си с чести покани за домино и др. След известно време то само ще ви покани за съвместна игра.

Въпрос: Дъщеря ми играе на безполезни неща, интересува се от някакви динозаври. Каква полза от това да губи време за изследване на динозаври? Тази игра към каква професия ще я насочи!? Искам да играе на лекар, на фризьорка… да се учи от малка „да си вади хляба”!

Отговор: Родители, не преекспонирайте желанията, мечтите и целите си върху вашите деца. Те са отделни от вас личности. Не ги упреквайте, че не желаят да следват собствените ви идеи и разбиране за личностово развитие и отхвърлят  опитите ви да ги проектирате върху тях. Децата, чието въображение се пали от динозаврите, са любознателни, разсъдливи, схващат много бързо. Като правило, интересът им не се ограничава само със самите фигурки на динозаврите – децата започват да систематизират получената информация за праисторическите животни, гледат филми, четат книги, изрязват или лепят изображения. Може да се счита, че това дете е бъдещ изследовател. Най-вероятно сферата на неговите интереси ще бъдат естествените науки – химия, физика, биология, така, че дъщеря ви може да не желае да стане лекар (както ви се иска), но пък може сама да избере да работи като специалист по фармация; аптекар.

Автор: Даниела Георгиева, Социален консултант

~~~~~

Детска работилница: “Пъстра пролет с горските животни”

мар 17, 2013   //   от ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО   //   Семинари и обучения  //  No Comments

В първите дни на пролетта, ще отпразнуваме нарастващото слънце заедно с горските животни. Затова ще изработим сами различни горски животни от глина, ще ги оцветим в пъстри окраски и дрешки и ще им дадем имена. А за мама ще направим прекрасен подарък – огърлица от оцветени макарони.

Дата на занятието: 23 март – събота

Продължителност на заниманията за деня – 2 часа /от 10.00ч. до 12.00ч./

I вид

Вид занимание: Изработване бижута от цветни макарони

От цена на злато и сребро дали разбирам, хм….?

Цветни макарони цвят по цвят подбирам!

Виж какъв накит изработих само…,

с него си безценна, мила мамо!

II вид

Вид занимание:  Изработване на глинени фигурки с различни формички – сърчица, пеперудки, мечета, зайчета, цветенца.

Зайко с мечо се прегръща,

Цвете кани пеперудка в своя къща.

Всички ние сме там където,

Любовта струи от сърцето!

Цел на занятията: Развитие на фината моторика, спонтанността и въображението. Заниманията се практикуват в продължителност на избора на детето за всяко от тях. Има възможност да се  провеждат индивидуално и в група. Броят на децата в група е до 10 деца. Предложените от нас групови занимания предоставят на децата среда за общуване и споделяне, възможност за свобода в творчеството, изразяване на индивидуалността им. /В случаи на споделяне за неувереност, ще им бъде предоставена подкрепа от специалиста./

Дата на заниманието: 10:00ч. на 23 март – събота

Продължителност на заниманието за деня – два часа

Място: Холистичен център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО

Адрес: гр. Бургас, ул. Марагидик 14, ет. 2

Цена на едно занимание: 20 лв.

Телефон за записване: 0889 901 660

Банкова сметка за плащане на таксата:

Банка ОББ
IBAN: BG10UBBS80021082929030
BIC: UBBSBGSF
Титуляр: Спирит Турс ООД
Основание: Детска работилница Пъстра пролет

Моля, предварително се свържете с нас, за да се уверите, че има свободни места на телефон 0889 901 660 или по e-mail.

Водещ: Даниела Георгиева

Даниела Георгиева е социален консултант с дългогодишен опит в работата с деца и семейства. Стартира практиката си през 2003 година в сферата на социалното подпомагане, а в последствие работи в сферата на социалните услуги. По настоящем е социален работник в Център за обществена подкрепа – Бургас, където работи по направления: „превенция отпадане от училище”; „семейно консултиране и подкрепа”; ”деинституализация и реинтеграция”; „наблюдение след реинтеграция”; „превенция насилие”, „предоставяне на 24-часова грижа” в Център „Спешен прием”. През 2013г. завършва обучение по Метода Монтесори и веднага започва практика при деца с увреждания.

Даниела Георгиева съветва: “Активно слушайте децата си, те са връзката между нас и световете, които сме забравили”
Самата тя се шегува, че в творческите дейности от работата си често бива вдъхновена от дъщерите си, които са със специализация “мъдър социален асистент на мама”.

 

 

 

Напишете коментар