Как да се вслушаме в душата си и да постигнем своите цели

ян. 3, 2015   //   от ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО   //   Статии  //  No Comments

Всеки ден, съзнателно или не, вие придобивате своя опит и познание. Независимо дали искате или не, вие създавате своята реалност отново и отново. Но за да станете съзнателни творци на своя живот, вие трябва да знаете къде се намирате и накъде отивате. Да ги наречем точка „А“ и точка „Б“. Когато пътуваме до непозната дестинация ние обикновено имаме карта, която ни показва къде се намираме и как да достигнем до желаното място.

Навигирането в живота обаче, не е толкова лесно. Като човешки същества, ние имаме вградени GPS системи, известни като „емоции“. Те ни помагат, водейки ни към следващата по-висока цел или към избраната дестинация.

Нашето общество е малко обсебено от дестинациите. Ние обикновено знаем какво ще си купим или къде ще ходим, но ако си представите една карта и, ако вашата цел е точка „Б“, как бихте могли да стигнете до там, ако не знаете къде е точка „А“?

Точно до вашето местонахождение обикновено има стрелкичка с надпис: “ВИЕ СТЕ ТУК!”. За да знаете къде се намирате в този момент от своя живот, обаче трябва да знаете отговорите на следните въпроси:

  1. “Щастлив ли съм в ежедневието си?”
  2. “Кое ме прави щастлив и кое не?”
  3. “Кой съм аз?”
  4. “С какво възпрепятствам своя успех?”
  5. “Живея ли живота си така, както ми харесва или го правя, за да се харесам на някой друг?”

Повярвайте ми, отговорите могат да се окажат шокиращи. Всъщност, ако задаването на такива въпроси към самия себе си, ви плаши, това означава, че се хвърляте в напълно непознати води! Да чувствате страх на непозната територия е нещо съвсем нормално и човешко, така че не се отчайвайте. Не се и впускайте в това предизвикателство за един ден, защото ще ви се наложи да се върнете обратно към тези въпроси и да търсите отново отговори.

Ако сте готови да откриете своята точка „А“, значи сте готови да се вслушате в душата си. Вашата душа е истинската ви същност, извън ролите, притежанията, статуса и външния ви вид. Истинският ви Аз, знае вашите дадености и страхове, желания и болки, които ви карат да се чувствате притиснати. Той знае отговорите на най-важните въпроси в живота и ще ви покаже с точност къде се намирате, къде искате да отидете и дори как да стигнете до там.

Предлагаме ви 4 начина, които ще ви помогнат най-добре да се вслушате в душата си:

  1. Вслушването е изкуство, което не се преподава в училище

“Ние имаме две уши и една уста, за да слушаме два пъти повече, отколкото да говорим.” – Епиктет

Изградете си навик да се вслушвате. Когато слушате, вие си позволявате на бъдете външен наблюдател на своя опит и познание. Необходимо е човек да бъде наблюдател на своя живот и да го вижда такъв, какъвто е, а тогава да решава дали му харесва това, което е постигнал, или не. Ако винаги сме ангажирани да приказваме, да се движим и да правим нещо, тогава няма да разполагаме с онези свободни моменти, за да седнем и да оценим (или отхвърлим) това, което сме превърнали в своя реалност. Наблюдавайте начина, по който хората ви говорят, храните, които ви се прияждат, към какво се пристрастявате, какви са ежедневните ви навици… След като сте наблюдавали безпристрастно, тогава решете дали ви харесва това, което виждате или не.

  1. Започнете да медитирате!

Не е задължително да седите в поза „лотос“ на някой хималайски връх, за да медитирате успешно. Можете да правите това ежедневно, в определен час и определено място, където ви е удобно. Изградете си навик! Изберете си комфортен стол, вземете своето любимо одеалце, седнете удобно и просто затворете очи. В началото умът ви ще ви казва, че трябва да направите всичко останало, но не и да медитирате. Ще ви казва, че не го правите правилно или нещо друго, което може да ви накара да се откажете. Не се отказвайте!

Оставете тези мисли да си идат. Те са съвсем нормални. Ако това ви помага, фокусирайте се върху звука от своето собствено дишане. Когато таймерът ви се изключи, продължете със стандартните занятия от деня. Мисията е изпълнена. На следващия ден започнете процеса отново. Ако молитвата представлява обръщение към Вселената, то медитацията е вслушване.

  1. Опознай емоциите си, за да откриеш своето сърце

Запознай се със своите емоции. Те са дар, който ни помага да разберем доколко сме се отклонили от пътя към своята цел в живота. Те обогатяват нашия живот. Те ни показват къде имаме блокажи, кога трябва да се лекуваме и кога трябва да направим различен избор. Когато душата се радва, това ще накара умът ти да прелее, да се чувства преизпълнен и огромен. Понякога щастието дори може да предизвика сълзи в очите. ТОВА е твоята душа, която казва, “Продължавай! Справяш се добре!”

  1. Храни се правилно

Ти си това, с което се храниш! Да намериш своя духовен път е нещо, което изисква силно желание и воля за промяна. Трудно е да се постигне нещо подобно, когато умът и тялото ти са мудни. Това, което поставяш в устата си всеки ден се усвоява и по един или друг начин, се превръща в част от твоето тяло. Ако ежедневното ти меню включва токсична храна или такава, към която имаш непоносимост или алергия, или ако се храниш с нискокачествена храна, трудно ще намериш енергия, за да се мобилизираш в постигането на цели и вземането на важни решения. Некачествената храна ще те накара да се чувстваш уморен, мързелив или демотивиран. Храни се с пълноценна, висококачествена, жива храна по няколко пъти на ден, в умерени количества и само гледай колко бързо ще ти се вдигне нивото на енергия и ще ти се подобри настроението.

Когато намериш своята точка „А“ ще познаваш себе си по-добре, както и всичко, което си постигнал и ще знаеш къде точно искаш да отидеш. С други думи, ако си достатъчно смел да погледнеш в себе си и да се вслушаш в своето сърце, ще бъдеш възнаграден с повишена способност да реализираш своите желания. В резултат, става все по-лесно да достигнеш целите си, когато знаеш колко близо или колко далече си от тях.

А сега, запишете си петте въпроса от началото и опитайте да отговорите! Ако е трудно, последвайте четирите стъпки в продължение на една седмица и опитайте пак по същото време след 7 дни. Със сигурност ще има промяна. Пожелаваме ви успех!

Автор: Danielle Fagan

Превод: Елена Терзиева, ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО

Напишете коментар