Как да се свържем с вътрешното си дете

май 18, 2015   //   от ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО   //   Статии  //  No Comments

В последните години много се говори за работата с вътрешното дете, но изглежда доста хора не са съвсем сигурни какво представлява тяхното вътрешно дете и защо трябва да го слушат.

Вашето вътрешно дете е онзи малък човек, малкият вас, който никога не се предава. Това е онази част от вас, която съхранява красивата, невинна и чиста представа за света. Също така, това е онази част от вас, за която често забравяме. Това е онази част от същността ви, която замитате под килима, когато някой ви попита за някоя не толкова приятна случка от детството ви. Може да ви изненада, но от енергийна гледна точка, вашето вътрешно дете съществува в пълната си цялост и вие можете да се свържете с него чрез медитация и визуализация.

От ранните години на нашия живот ние сме натрупали огромно количество спомени. Още в детството ние формираме разбиранията и взаимоотношенията си, жени, мъже, хранене, доверие, любов и приемане или пък възприемаме тези неща от хората, които са ни отгледали. Основните събития, които прозират от детството или чувствата, свързани с тях, ни влияят през всеки изминал ден от нашия живот, дори и съзнателно да не си ги спомняме. Негативните схващания, емоциите и спомените от детството могат да създадат блокажи или съпротиви по-късно в живота. Ето защо е толкова важно да отделите време, за да се свържете и да се вслушате във вътрешното си дете. Работата с вътрешното дете може да ни помогне да достигнем и отстраним дълбоките причини за проблемите, с които се сблъскваме в ежедневието си.

Предлагаме ви 8 стъпки, които ще ви помогнат да се свържете с вътрешното си дете:

  1. Намерете подходящо място

Трябва да намерите място, което да е отделено и да няма разсейващи фактори, за да можете да се фокусирате върху посланията и чувствата, които ще получите през този процес. Направете всичко възможно да намерите удобно и тихо убежище за следващите 30 мин.

  1. Създайте сигурно място вътре в себе си

Никое дете няма да ви се довери, ако не се чувства сигурно и защитено. Отворете съзнанието си за приемане, любов и напълно се освободете от критичността.

  1. Наблюдавайте

Вашето вътрешно дете ще изглежда точно като вас в определена възраст от вашето детство. Когато то се появи пред вас, обърнете внимание как изглежда, какво изражение е изписано на лицето му, с какво е облечено и какво показва езикът на тялото му. Съвсем нормално е, ако вашето вътрешно дете не иска да ви говори през първите няколко сесии. Ако това е случаят, то е защото трябва да развиете отношения на доверие с него. Кажете му, че е безопасно да ви сподели това, което има да каже.

  1. Вслушайте се

В началото вашето вътрешно дете ще има нужда да ви разказва. Може да ви покаже спомен или чувство, или може директно да ви проговори. Обърнете внимание на всички впечатления, които възприемате през този процес. Не ги прекъсвайте. Само слушайте!

  1. Отговорете с любов!

След като сте изслушали внимателно онова, което има да ви каже вашето вътрешно дете, отговорете му нежно, с колкото можете повече любов и приемане. Говорете с него все едно говорите с малко дете.

  1. Свържете се с него

Време е за свързване. Погледнете вашето вътрешно дете в очите. Кажете му колко много го обичате и колко е важно то за вас. Установете с него връзка на доверие и любов.

  1. Благодарете му 

Благодарете му, че ви споделя чувствата си. Изразете признателност и любов, след като приключите разговора.

  1. Повтаряйте

Създайте си навик да се синхронизирате с вътрешното си дете, за да разбирате как се чувства то. Ако почувствате, че то иска да изрази нещо повече, повтаряйте това упражнение ежедневно в продължение на 2 седмици. След като сте завършили лечебния процес помежду ви, продължавайте да поддържате връзката си с него. Питайте го за съвет и споделяйте своите прекрасни моменти с него.

Не забравяйте често да се свързвате с него, защото то е част от вас. То може да ви бъде добър съветник, да ви даде любов, любопитство и безгрижност, ако му позволите да го направи. Връзката с вътрешното дете може да ви помогне да си спомните кои сте всъщност, кои са важните неща за вас и какъв е смисълът на вашия живот.

По материал от: http://www.collective-evolution.com

Превод: Елена Терзиева

Напишете коментар