Кое ви докосва?

сеп. 23, 2014   //   от ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО   //   Статии  //  No Comments

В търсене на Пътя, който ще ни отведе до смисъла на всичко, до свободата, обяснението и до разбирането, преминаваме през различни учения и философии, изчитаме най-разнообразни книги и публикации, способни сме понякога да погълнем всичко, което има и най-малък шанс да отговори на въпросите ни.

Но как разбираме кое е меродавното, коя теория или кое учение са „на прав път“, кое е истинно? За да си обясни нещата в живота и отвъд него, човекът е способен да си измисли редица обяснения, някои от които доказуеми, а други, крепящи се на чистя вяра. И колкото и логични да изглеждат доказателствата, понякога не достига нещичко, което да ни докосне, което да ни накара да си кажем: „Ето това търсех!“.

Не случайно старите хора казват, че не е на хубаво, когато човек започне да се взема твърде насериозно. Когато се оплитаме в обяснения, когато търсим логика, обяснение, крепящо се на мисълта и задоволяващо потребностите само на ума, тогава все нещо не достига, за да бъде учението или философията убедителна. Но когато има и една думичка, която да докосне сърцето, когато усетиш трепета „под лъжичката“, докато четеш, тогава разбираш, че написаното има смисъл, има дълбочина. А тази дълбочина се изразява в емоцията, която думите предизвикват, когато бъдат прочетени или чути.

Такава философия може винаги да те изпълни с удовлетворение, да те разплаче, да те разсмее и да намери мъдрост дори и в малкото дете…

Колко неща са ви докосвали напоследък, приятели?

С много Любов от
~ ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО ~

Напишете коментар