Медитацията – начин на живот

апр. 27, 2014   //   от ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО   //   Статии  //  No Comments
В днешно време забързаният начин на живот оказва голям стрес върху всеки човек. Един от най-ефективните начини да подобрим своето психично, емоционално и физическо състояние, е чрез медитация. Позната още от древността, тя възкръсва в наши дни и придобива все по- мащабна популярност.

Какво представлява тя? – систематизирана техника за овладяване и концентриране на нашата умствена мощ и трениране на ума, особено на волята и вниманието. Медитацията е начин човек да се отпусне, тялото да си почине и умът да се „изключи”, за да може да се постигне цялостна хармония и  успокоение.  В редица центрове тя бива предлагана, но човек може да я практикува и сам вкъщи.

Какво трябва да знаем, за да практикуваме наистина медитация?

Ако тепърва правим опити за медитиране,  по-добре е  да се използват за фон следните инструменти – музика, свещи или аромати, за да се постигне по-добра концентрация. По-важна е позицията, в която застава тялото, защото когато сме легнали ние не медитираме, а само релаксираме. За медитацията е необходимо краката и ръцете да не са кръстосани, а гръбначният стълб трябва да е изправен и да не се опира никъде по възможност. Затваряте очи  и „изчиствате” ума си от всякакви мисли, концентрирайки се възможно по-дълго време така, т.е. без да мислите за нищо. В началото ще е много трудно да стоите, без да  разсъждавате, постоянно през съзнанието ви ще преминават всякакви мисли, картини или спомени. Тук е моментът да не им се отдавате, а просто да ги наблюдавате, те сами ще отминат.

Както с всяко ново начинание и тук ще ви е необходимо доста време, усилие и практикуване, за да овладеете изкуството медитиране. Когато успеете,  може да използвате медитацията и като инструмент за получаване на това, което желаете, т.е. да медитирате върху най-голямото си желание.  Не забравяйте, че ключът към успеха е постоянството, само така ще откриете положителните промени във вас и в света, който ни заобикаля. Ползите от медитацията са огромни и отдавна са научно доказани, така че всеки човек трябва поне да пробва да я практикува, за да има един по-добър, хармоничен и щастлив живот.

Приятно медитиране!

Автор: Симоника Денева          

Напишете коментар