Микровълновите фурни – модерни, удобни и… вредни!

мар. 7, 2013   //   от ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО   //   Статии  //  No Comments

В наши дни повече от 80% от домакинствата имат микровълновa фурна. Тя е един добър помощник на онези, които нямат време и вечно бързат, а и просто е лесна за употреба. Всеки би могъл да работи с този уред, няма нищо сложно. Но дали е безвредна храната, претърпяла топлинна обработка в такъв тип печка и добре ли е да рискуваме здравето си за сметка на бързина и удобство?

Като една млада майка, ползвайки този уред ежедневно, си зададох този въпрос. След доста прочетени статии и научни резултати от опити и изследвания за микровълните и микровълновите печки, синтезирах следната информация за вас. Заключението, до което стигнах е, че оттук нататък ще използвам своята микровълнова само за стерилизация на шишетата и бибероните на малкото ми дете. Винаги мога да ползвам кана за вода, при приготвянето на адаптираното мляко или чая за закуска.

Микровълни и микровълнови фурни
Микровълновата печка е конструирана така, че да се използва енергията на микровълните. Електричеството се преобразува в микровълни чрез магнетронова тръба и те се излъчват в работното пространство на фурната. Микровълните не могат да преминат през металните стени на печката (отразяват се от тях и затова са безвредни за околната среда! Но те проникват през материали като стъкло, порцелан, пластмаса, хартия и др. Микровълните не загряват съда, но той се затопля, поемайки топлина от храната в него.

Микровълните са електромагнитни вълни, сравними със светлинните, инфрачервените, радио и телевизионните вълни и донякъде с рентгеновите лъчи. Те се поемат от течността в храната и предизвикват вибрация на водните молекули с честота от 2450 милиона трептения в секунда. Тези трептения карат молекулите на водата да се удрят една в друга с противоположните си полюси и така възниква триене, в резултат на което температурата се покачва и храната се загрява. По този начин се осъществява обработката на храна. За сравнение с обикновените готварски печки, които обработват храната на принципа на топлообмен, при мокровълновите фурни повишаването на температурата се постига чрез преобразуване на една енергия в друга, при което се уврежда структурата на молекулите в храната.

Изследване, проведено през 1992 г. В САЩ, твърди, че въвеждането на енергия и молекули в човешкото тяло, към които то не е привикнало, оказва по-скоро вреда, отколкото полза. Това е така, защото храната, подложена на микровълнова обработка, съдържа енергия и молекули, които не са присъщи за храната, която е подложена на друга термична обработка. Dr. Hans Ulrich Hertel (1991 год.) заедно с учени от университета в Луизиана публикуват изследване, според което готвенето в микровълнова фурна е с много по-голям риск за здравето на човека, отколкото използването на обикновена готварска печка. Той твърди, че тези уреди денатурализират храната, като оказват канцерогенен ефект върху кръвоносната система на човека. Опасността при децата се крие в това, че някои аминокиселини, които влизат в състава на млякото, се преобразуват в d-изомери, за които се смята, че са невротоксични и нефротоксични. Голяма част от децата се хранят с адаптирано мляко, което губи и малкото си ценни съставки при загряване в микровълнова фурна.

Като цяло учени са установили, че приемът на храна, подложена на микровълново лъчение нанася вреда на организма, изразяваща се в по-висок холестерол и нисък хемоглобин спрямо същата храна, приготвена чрез друга термична обработка.

При друго изследване, проведено в Русия, са получени следните резултати:
• Микровълновото облъчване на месо води до образуването на известни канцерогени. Мляко в комбинация със зърнена закуска, приготвено в такава фурна, води до преобразуването на аминокиселините във вредни продукти. Размразяването на замразени плодове е свързано с преобразуване на глюкозата в канцерогенни съставки. Канцерогенни свободни радикали се формират често и в кореноплодни зеленчуци, подложени на микровълново лъчение.
• Руските учени също доказват подчертано структурно деградиране на тестваните храни, което води до понижаване на питателната им стойност от 60 до 90%. – факт, свързан с понижено количество на витамините В, С и Е, както и други полезни съставки в храната.

Все пак повечето домакинства използват микровълновата си печка за бързо претопляне на вече приготвената храна! Т.е. реално употребата е за 1 до 5мин., колкото да се загрее храната. Изследванията за вредното влияние на микровълните са акцентирали на факта, че при готвене се променя структурата на храната, но не са изнесени факти за колко време става това. Промяната на химичния състав на молекулите се дължи на принудителните трептения, които пораждат енергия, нетипична за тези молекули, но даже докато само се загрява вашето ястие, тази енергия се образува, следователно все пак се променя и съставът на храната макар и в по-малка степен.

Здравословни алтернативи
Бих ви предложила да използвате алтернативен метод на претопляне на ястията в конвекторна фурна на ниски градуси. Това ще ви позволи да претоплите, но за съжаление няма да е толкова бързо и удобно колкото в микровълновата ви фурна! Вие сами трябва да изберете кое е по-важно, времето или здравето ви? Сега вече се разработват нови модели на конвекторни фурни, комбинирани с пара, които ще дават много по-добри възможности за готвене и по-бързо претопляне на храната! А и моделите, които се предлагат са с все по-малки размери, така че да са удобни за нашите домакинства.

В случай, че не разполагате с конвекторна фурна, тогава можете да притопляте храната си в обикновената електрическа фурна, каквато вероятно има във вашата кухня. За нея обаче трябва да отделите поне 10-15 минути, за да достигне ястието ви приятна за консумиране температура, а освен това ще се изисква и затоплянето да става в специален огнеупорен съд (напр. керамична тавичка за готвене или йенско стъкло).

И така най-здравословният начин за приготвяне на храна си остава този на пара или печенето в обикновена фурна или скара. Не случайно домашните роботи известни ни като babycook, използват парата за приготвянето на храната! Наслаждавайте се на добре приготвена храна на барбекю през летните месеци и винаги когато можете. Много е важно и какви съдове ще използвате при приготвянето й – най-добре е те да са керамични или от стъкло, защото така вредните съединения не попадат в приготвяната от вас храна.

В следващата ми статия ще ви запозная с най-полезните уреди за приготвяне на храна, както и с полезните процеси на приготвяне на храната.

Автор: Юлия Шатникова
Източник: www.zdravosloven.com

~~~~~

ЗДРАВОСЛОВНО УЧИЛИЩЕ. Време за промяна!

Едва ли има човек, който не би желал да живее дълго и то в добро здраве. Едва ли всеки човек осъзнава, че това е напълно възможно. Да, възможно е! И то по един напълно естествен и приятен начин, който ни осигурява повече жизнена енергия, младост и издръжливост.

За да постигнем това са необходими само 3 месеца. Това е времето, което е нужно на човека, за да промени начина си на мислене, нагласата и ежедневните си навици. В нашето ЗДРАВОСЛОВНО УЧИЛИЩЕ ще имате възможността лесно и неусетно да замените тези неща, които ви лишават от здравето с полезни и здравословни навици. С помощта на психологическия подход, заложен в програмата, ще намерите своя начин да се мотивирате и да превърнете наученото в практика. Целта на курса е реална промяна, която да започне още от първия ден.

Програмата, стартира за първи път в България и е разработена на база една първична система на украински специалисти в областта на храненето и диетиката, които лично я прилагат. Вече години наред тяхната програма променя живота на хората по целия свят. Това не е диета, хранителен режим или друга подобна схема. Това е училище, което разчупва всички досегашни клишета в храненето и начина на живот и помага на хората да разберат в дълбочина как функционира човешкото тяло, как се пораждат заболяванията и съответно как да се предпазват от тях. При съществуващи заболявания, училището предоставя необходимото знание, какво да промените в себе си и ежедневието си, за да подобрите състоянието си, а дори да се излекувате. Това са знания, които ще ви помогнат да разгърнете собствения си потенциал и да заживеете един нов живот. Това е познание, което можете да предадете на децата си, като изградите у тях здравословни навици. Това е еволюция в храненето и лечебния подход. Това е един НОВ ЖИВОТ.

Екипът на ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО, с помощта на лекари хомеопати и холистици, разработи собствена концепция за здравето, която разчита изцяло на естествените способности на организма да се поддържа в оптимално здраве. Единственото, което трябва да направим, за да бъдем здрави, е да предоставим на тялото си възможността да се възползва от тази естествената способност на организма, като му осигурим необходимите условия по всяко време. На база нашия опит и познания ние надградихме програмата, така че да обхванем всички възможни аспекти на грижата за човека и здравето му.

Според нашата концепция, грижата на здравето се извършва не само на физическо, но и на умствено, емоционално и на духовно ниво. Чрез някои лесни корекции в начина на хранене, с подходящи естествени продукти, оптимално движение, правилна мисловна нагласа, овладяване на емоциите и съответните техники и практики, ние можем да си осигурим добро здраве и то за дълги години.
Концепцията е уникална, тъй като за първи път се прилага грижа едновременно за физическото, емоционалното, менталното и духовното тяло на човека и то по най-новите и вече доказани методи. След курса ще имате възможността да помогнете както на себе си, така и на своите близки да подобрят самочувствието и благосъстоянието си във всеки един смисъл.

~~~~~~~

Подобна програма е въведена за първи път в България от д-р Татяна Николова, педиатър и холистичен лекар, която още в началото на лекарската си практика установява, че образованието не й е дало нужните познания, за да помогне на всеки един пациент, а и на себе си. Дълги години тя търси подходяща система, която по същество да решава проблемите на болните, без да ги поддържа в хронично болестно състояние, а да ги лекува и да запазва ефекта от лечението дълготрайно. Д-р Николова практикува този начин на живот повече от 20 години и успешно прилага програмата в лекарската си практика. За момента, единственият обучен специалист от самата д-р Николова, е Елена Терзиева, основател на най-голямата българска компания в холистичната грижа за здравето ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ. Чрез личния си пример и опитност Елена Терзиева доказва, че не е необходимо човек да има медицинско образование, за да заживее един пълноценен живот, в перфектно здраве. Самата тя допълва програмата, въвеждайки повече практически демонстрации и тестове, като разширява лекциите в психо-емоционален и духовен аспект, с цел да се постигне по-голяма осъзнатост от страна на участниците.

Какво представлява ЗДРАВОСЛОВНОТО УЧИЛИЩЕ:
– включва тестове и измервания за проследяване на напредъка на участниците
– демонстрация на здравословни кулинарни рецепти и дегустация на място
– индивидуален подход към всеки участник в групата
– изготвяне схема с хранителни добавки според индивидуалните нужди на участниците
– учи хората как да пазаруват и готвят здравословно и практично

ЦЕНАТА на курса е 250 лв. за всички лекции и включва:
– 12 лекции в продължение на 2 часа, от които ще получите нови знания, както и съдействие и подкрепа, за да изградите правилни навици. Необходимото време за коригиране на навиците е 12 седмици, затова курсът продължава 3 месеца;
– 4 безплатни измервания с везни „Танита”, които определят вашите: тегло; метаболитна възраст; физически тип; костна маса; процент съдържание на мазнини, вода и мускулна маса в организма; висцерална мастна тъкан; оптимално количество калории за деня;
– Индивидуален режим с хранителни добавки и препоръки за хранене;
– Демонстрации и дегустации на лесни и вкусни здравословни рецепти;

– Практически задачи, тест за хранителен тип и попълване на въпросници за здравословен lifestyle;

– Провеждане на експерименти и работа в група за опознаване и овладяване на нездравословните емоции;

– Демонстрации с Аура камера за нагледно изобразяване на енергийното въздействие върху човешкото здраве;

– Реална промяна на хранителните навици и нагласи към здравето;
– Знания, които не могат да бъдат намерени в учебната програма или в интернет;
– Индивидуален подход към всеки участник в групата;

– Практически съвети как да пазаруваме и готвим здравословно и практично;

– Специална награда за участника с най-добри резултати.

Всяка група се състои от около 15 участника. Новите знания, индивидуалната програма с хранителни добавки и практики, периодичното отчитане на резултатите, както и подкрепата на цялата група ще ви помогнат да останете фокусирани за постигането на желаните резултати.

ЦЕНА: 250 лв.

НАЧАЛО: 21.03.2013г., от 18:00ч.
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 3 месеца (12 лекции по 2 часа)
МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ: гр. Бургас, ул. Марагидик 14, ет. 2, Холистичен център ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО

ЗА ЗАПИСВАНЕ: 0889 901 660 Елена Терзиева
*БОНУС: Възможност за заснемане на АУРАТА преди и след курса.

Банкова сметка за плащане на таксата:

Банка ОББ
IBAN: BG10UBBS80021082929030
BIC: UBBSBGSF
Титуляр: Спирит Турс ООД
Основание: Здравословно училище 03-06.13

Моля, предварително се свържете с нас, за да се уверите, че има свободни места на телефон 0889 901 660 или по e-mail.

~~~~~

ТЕМИ:

21.03 Лечебната енергия на водата

28.03 Балансирано хранене. Здравословна закуска. Енергийни центрове в човека.

04.04 Какво представлява протеинът и до каква степен е важен за здравето, мисленето и издръжливостта ни

11.04 Естествена защита на организма. Свободни радикали и антиоксиданти. Предпазване от енергийни намеси.

18.04 Прочистване на организма и мисълта. Освобождаване на емоциите.

25.04 Пълна Концепция за укрепване и възстановяване на физическото, психичното и емоционалното здраве.

13.05 Въглехидрати, захар и гликемичен индекс. Как бързо и лесно да се заредим с енергия от природата.

23.05 Правилна обмяна на веществата. Ензими. Почивка и възстановяване на баланса Дух-Ум-Тяло.

30.05 Грижа за сърцето. Какво се крие в сърцето на енергийно ниво.

06.06 Начини за отслабване и напълняване. Защо диетите не помагат? Връзката тяло-емоция-мисловен модел.

13.06 Как правилно да пазаруваме и приготвяме храната си. Как да заредим храната си с положителна енергия.

20.06 Здравето на децата. Как да възпитаме здравословни навици у децата.

ЛЕКТОР: Елена Терзиева, консултант по здравословно хранене

Елена Терзиева

Елена Терзиева е един от създателите на най-голямата компания в сферата на холистичната грижа за здравето у нас – „Здравословен живот“. Компанията има за цел не само да лекува хората, но и да ги научи да се грижат сами за здравето си, чрез правилно хранене и водене на балансиран и щастлив живот. Компанията реализира това благодарение на синергичната връзка между Био-супермаркет с над 3000 продукта, медицински център с направление холистична медицина и диагностика, внос и дистрибуция, кетъринг, детска градина, уъркшопи, обучителни семинари и други дейности.

Елена Терзиева е завършила социология в Софийски университет, но през целия си живот е водена от стремежа да помага на хората и да се грижи за тяхното здраве. Затова тя предприема нелеката мисия да популяризира здравословните и Био храни и продукти, както и холистичния подход към здравето. В тази връзка тя провежда редица лекции и беседи, в които споделя придобитите от нея знания, наученото от лекарите-специалисти в медицинския център и най-вече личния си опит в здравословното хранене и лечение. Кулинар по наследство, Елена обожава да приготвя лесни и вкусни здравословни ястия,  които с удоволствие демонстрира в нейните кулинарни ателиета. Съвсем скоро предствои да бъде издадена и книгата й с работно заглавие “ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО”.

„Болестта в човека възниква първо на психо-емоционално ниво, затова ние трябва да полагаме комплексна грижа за здравето си. Съчетаването на здравословно хранене, физическа активност, позитивно мислене, медитация и релаксация помага на човек да осъзнае скритата сила, която притежава, а това допринася не само да се чувства по здрав и щастлив, но и да постигне личностно усъвършенстване и успехи в живота.“

Напишете коментар