ПРИТЧА ЗА ГНЕВА

май 11, 2015   //   от ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО   //   Разни  //  No Comments

Живял някога много неуравновесен, сприхав млад мъж. И веднъж, когато той за пореден път не сдържал изблик на гняв, баща му го извикал и му дал една торба с пирони, като му казал да забива на стълба на оградата по един пирон всеки път, когато се чувства ядосан.

В първите дни пироните в торбата много бързо намалявали, защото младият човек забивал в стълба десетки пирони. Но седмица по-късно техният брой в стълба значително намалял. Младият мъж започнал постепенно да контролира своите негативни емоции, тъй като разбрал, че това е по-лесно, отколкото да забива пирони.

И тогава дошъл денят, когато той не е загубил самообладание нито веднъж. Доволен, младият мъж споделил това с баща си и той му казал, че сега всеки ден, когато бъде в състояние да сдържи гнева си, може да изважда по един пирон от стълба.

Времето минавало и един ден момъкът казал на баща си, че е извадил всички пирони.

Тогава бащата повикал сина си до оградата и казал:

– Хубаво, ти се справи, успя, но погледни сега колко дупки са останали? Този стълб вече не е както преди. Помни това и си го спомняй всеки път, когато иска да излееш гнева си върху някой. Без значение колко пъти ще се извиниш след това, у него завинаги ще остане същия белег върху душата като тези дупки.

Напишете коментар