Отпускат 1 млн. лв. за Долината на царете

авг. 17, 2012   //   от ПО ПЪТЯ НА ПОЗНАНИЕТО   //   Новини  //  No Comments

1 млн. лв. ще бъдат отпуснати за разкопки на няколко археологически обекта в България, като сред тях е и нова тракийска могила в Долината на тракийските царе.

С поредния отпуснат транш ще бъдат продължени археологическите разкопки и реставрационните дейности в цялата страна. Най-много средства са отделени за тракийското наследство в Казанлък, като то възлиза на 350 000 лв.

При последното си посещение в Казанлък вицепремиерът Симеон Дянков и министърът на културата Вежди Рашидов съобщиха, че държавата ще предостави общо 1,5 милиона лева за подготовка и реализиране на проект, който да гарантира номинацията на Долината на тракийските царе за списъка на защитените от ЮНЕСКО обекти.

В Долината са регистрирани над 1000 тракийски могили, от които са проучени по-малко от 10%. С парите за наследството ще бъдат изработени общ устройствен план на Долината и три проекта за нови защитни постройки на Оструша, Хелвеция и Грифоните, които от години са покрити с неподходящи за съхраняването и експонирането им съоръжения. След като до края на годината бъде завършен проектът за социализация и консервация на храма-гробница Шушманец, той също ще бъде включен в маршрута за културен туризъм.

novinar.bg

Напишете коментар